Om Danlamp

Vores passion

Den europæiske tradition for design og kvalitetshåndværk er noget, vi efterstræber at videreføre og det er en kernefaktor i vores produktioner. Vi sætter en ære i at kunne tilbyde unikke og skræddersyede løsninger i både små og mellemstore produktioner netop med udgangspunkt i denne århundreder lange tradition for godt håndværk.

Kvalitetshåndværk har siden virksomhedens grundlæggelse i 1931 været en nøglefaktor for os. Lige siden dengang har vi udviklet lyskilder af højeste kvalitet til forhandlere verden over, og vores passion for kvalitetshåndværk har blandt andet medført, at vi i dag er Danmarks førende producent af glødepærer. Vi går dog op i meget mere end godt håndværk og design.

Det at skabe det bedste lys for hver enkel af vores kunder, ser vi nemlig som vores mest fornemme opgave. Derfor vægter vi den tætte dialog, og undervejs i processen har vi altid føling med jeres ønsker og behov, så I ender med en tilfredsstillende løsning.

Danlamp ONE led pærer

Kvalitet har altid været et nøgleord

Hos Danlamp går vi aldrig på kompromis med kvalitet og det gode håndværk. Det er blandt andet tydeligt illustreret ved, at Søren Madsen, daværende direktør i Danlamp, i 1972 udviklede nye lanternelamper i samarbejde med internationale godkendelsesmyndigheder. Grundet lanternelampernes kvalitet og innovation, dannede disse senere grundlag for en helt ny standard af lanternelamper.

Denne pionerånd er stadigvæk et kerneelement i virksomheden, og vi sørger for hele tiden at være på forkant med både den tekniske og designmæssige udvikling. Vi har altid arbejdet med kunder, der har stillet store krav til kvaliteten, og vi har blandt andet haft et tæt samarbejde med Philips gennem mange år.

1931

Grundlæggelsen af firmaet

I 1931 grundlægges Dansk Glødelampefabriks A/S

1931

1936

Brandet DAN

I 1936 bliver brandet DAN præsenteret for første gang

1936

1940

Eksport af lamper

I 1940 sælges de første lamper til eksport som går til Buenos Aires, Argentina

1940

1952

Den første kirkekerte

I 1952 udvikles den første kirkekerte til prøveophængning i Brønshøj Kirke

1952

1966

Opkøbelsen

I 1966 opkøber Søren Madsen virksomheden

1966

1972

En helt ny Standard NS 2785

I 1972 udvikler Søren Madsen sammen med Norsk Standard nye lanternelamper, som danner grundlag for en helt ny Standard NS 2785

1972

1978

Fotometrisk måleudstyr

I 1978 indkøbes det første fotometriske udstyr hos Philips

1978

1998

Danlamp A/S

I 1998 skifter virksomheden navn til Danlamp A/S

1998

2007

Ny ejer

I 2007 overtager den erfarne Jan Vesterlund virksomheden

2007

2009

Outsourching af dekorative produkter

I 2009 bliver produktionen af dekorative produkter outsourcet. Den oprindelige afdeling i Aabenraa producerer fortsat marineprodukter

2009

2014

Ny fabrik i Aabenraa

I 2014 bygger vi en helt ny fabrik i Aabenraa i det sydlige Danmark

2014

2015

Investering i nyt måleudstyr til LED

I 2015 investeres i nyt måleudstyr til LED, for at fremtidssikre produkter og udvikling

2015

2022

Alle LED registreres i EPREL

Som følge af ny EU lovgivning skal alle lyskilder nu registreres i en fælles database, som forbruger kan se.

2022

Vores historie

Udviklingen og produktionen af klassiske kvalitetsprodukter har kendetegnet Danlamp i snart et helt århundrede. Vi har siden 1931 produceret glødelamper og andre lyskilder i Aabenraa, og i dag er vi en af få tilbageværende producenter i Europa – og den eneste i Danmark.

Danlamp export til Buenos-aires

Navneændringen

Da Danlamp blev stiftet var det under navnet Dansk Glødelampefabrik A/S, men for at tilgodese særligt de udenlandske kunder, blev dette senere ændret til det mere mundrette Danlamp.

At navnet netop blev Danlamp er ikke grebet ud af ingenting. I 1936 blev varemærket DAN for første gang præsenteret i virksomheden, og dette varemærke blev helt fra starten anerkendt for sin høje kvalitet.

I navnet ligger altså en forpligtelse og et løfte om, at vi vil leve op til den standard af klassiske kvalitetsprodukter, der har kendetegnet Danlamp i snart et helt århundrede.

Et nyt varemærke blev skabt

Mere end 40 års erfaring med udvikling af lyskilder blandet med stor passion og viden om tekniske løsninger gjorde det muligt for Søren Madsen at starte specialproduktion op. Han introducerede en række innovative lanternelamper til skibe og lamper til trafiksignaler, der opnåede godkendelse efter flere internationale standarder. Lanternepæren er en effektiv lyskilde med optimal sikkerhed og maksimal ydeevne, som opfylder alle regler og standarder for belysning. Søren Madsen udviklede tillige signallamper til jernbanerne i bl.a. Danmark, Norge og England. På samme tidspunkt ændrede man varemærket fra DAN til SM, der hurtigt blev et kendt og respekteret internationalt brand, særlig indenfor skibsfarten.

Danlamp gammel emballage

En pioner inden for lyskilder

Passionen for at skabe klassiske kvalitetsprodukter var noget, især Søren Madsen (SM™ der i 1966 opkøbte virksomheden) stod for at gøre til en del af kulturen i virksomheden. 

Foregangsmand

Søren Madsen var foregangsmand inden for lyskildeløsninger og producerede på det tidspunkt allerede lamper i København på en fabrik, han ejede sammen med Philips. Han ønskede en mindre fabrik til produktion af speciallamper, og opkøbte derfor Dansk Glødelampefabrik A/S.

Her investerede han i specialmaskiner og måleudstyr, og han ændrede strategien til udelukkende at fokusere på det internationale nichemarked for udvikling og produktion af specialiserede glødelamper.

Efterspørgslen for dette var stor, og også i udlandet var der efterspørgsel efter de nye glødelamper. Danlamp har derfor været i en kontinuerlig udvikling, og i dag står eksport for mere end 80 af den totale produktion.

Dekorativ belysning

Tilbage i 1950’erne begyndte behovet for bedre belysning i kirkerne at opstå. Kirkerne var hidtil blevet oplyst af stearinlys, men i stedet for, og som supplement hertil, ønskede kirkerne elektriske pærer.

De daværende elektriske pærer gav dog et meget skarpt lys, men med Danlamps erfaring inden for produktudvikling var det naturligt, at vi fik til opgave at producere pærer med behagelig glød. Sammen med arkitekt Mogens Voltelen udviklede vi kirkekerten, en pære med flot varmt lys, som blev prøveophængt i Brønshøj Kirke i 1952.

Resultatet af prøveophængningen var så overbevisende, at kirkekerten i dag danner grundlag for kirkebelysning i en stor del af Skandinavien.

Siden har dekorativ belysning udviklet sig til at være omtrent halvdelen af vores forretning, og vi har fortsat stort fokus på at levere elektriske pærer, som giver et naturligt og hyggeligt lys.

Nyborg kirke belysning

En erfaren mand i front

Kvalitet har altid været et nøgleord, og daværende direktør, Søren Madsen, var klar over, at den gode kvalitet var helt afgørende for, at vi kunne fastholde vores plads i markedet. Derfor investerede fabrikken i fotometrisk måleudstyr fra Philips i 1978, så kvaliteten hele tiden kunne kontrolleres.

Efter i årtier at have været foregangsmand for udviklingen af lyskilder valgte Søren Madsen at træde tilbage som direktør i 2007. Det betød et ejerskifte og her trådte produktionslederen gennem 10 år, Jan Vesterlund, til. Jan Vesterlund havde været ansat siden 1996, og han så store muligheder for fortsat at udvikle nicheprodukter i høj kvalitet.

Fremtidssikring

Store producenter af lyskilder på verdensmarkedet lukker i stort antal for produktionen i Europa og flytter til områder, hvor omkostningsniveauet er lavere. Som følge af dette flytter også udviklingen af moderne lyskilder længere væk.

Derfor valgte Danlamp i 2009 at producere nogle lyskilder på andre fabrikker end den i Aabenraa. Det er fortsat egen produktion og den samme kvalitetsstandard, men med flytningen, og adgangen til nye produktionsfaciliteter, kom nye muligheder for at udvikle produkter. Det var blandt andet i den forbindelse, at Mini Edison og Mega Edison blev udviklet.

For at skabe de bedste rammer for fremtiden blev der i 2014 bygget ny fabrik og moderne lagerfaciliteter.

Den gamle virksomhedsbygning havde været i gang siden 1931 og rummede en usædvanlig historie. Med sine 4 etager var den dog ikke særlig funktionel, hvorfor nye lokaler var nødvendige for fortsat at kunne producere lyskilder af højeste kvalitet.

Den nye virksomhedsbygning blev bygget med en respekt for Danlamps historie, håndarbejde og kvalitet. Herfra produceres der fortsat signallamper til kunder verden over.

I 2015 investerede vi i et moderne målelaboratorium, fordi det udstyr vi havde, ikke kunne måle alle specifikationer på LED. Samtidig kunne vi selv sikre, at alle vores produkter hele tiden overholder de standarder vi har. Det giver os også en unik fordel i forbindelse med nyudvikling af kundetilpassede løsninger.

Vi sidder klar til en uforpligtende snak omkring, hvordan vi sammen skaber det rigtige lys for dig.

Scroll to Top